Orahovo drvo - 2.list

on Posted in Orahovo drvo.

Sveta tri kralja / Bogojavljanje

Danas slavimo Sveta tri kralja ili Bogojavljenje, a u našemu narodu poznato i kao Vodokršće.

Koliko simbolike u jednome blagdanu. Što je to što ovaj dan čini Bogojavljenjem? Što je to što ga razlikuje od Božića?

Tri kralja bijahu predstavnici poganskih naroda koji su, prateći betlehemsku zvijezdu, došli s istoka u Jeruzalem tražeći Spasitelja svijeta. Herod ih je na prevaru htio pridobiti da mu kažu gdje je Isus kako bi ga dao ubiti, ali vođeni Božjom milošću, bijahu mudri i ne podložiše se njegovom zlobnom naumu. Njima se Bog objavio kroz svojega sina i odredio ih za kraljevstvo nebesko. Donijeli su Isusu tri dara: tamjan (kao Bogu), zlato (kao kralju) i smirnu (kao čovjeku). 

Dok je Božić intiman blagdan koji se događa u skromnoj štalici, unutar male, ali presvete obitelji, Bogojavljenje se događa u cijelome svijetu. Bogojavljenje je blagdan koji nosi Krista u svijet, koji tu najradosniju vijest pronosi svim narodima na Zemlji. 

Tako se treba dogoditi i u nama samima. Prvo moramo istinski doživjeti Božić u svojoj nutrini, prirediti u srcu kolijevku za Kristovu ljubav, a tek potom, oslobođeni od straha, krenuti s radosnom viješću u svijet. Pronositi je svojim uzornim življenjem, biti jasni i glasni svjedoci Boga živoga. I svaki, ali baš svaki dan trebamo si postaviti pitanje: Što je to što mi možemo donijeti pred Isusa? Koji su to darovi kojima možemo pred Njega?

Donesimo mu Ljubav. Onu neokrznutu, savršenu ljubav kojom ljubimo jedni druge, kojom prihvaćamo neprihvaćene, kojom štitimo nezaštićene. Donesimo mu Ljubav kojoj nas je on podučio. Svi drugi darovi pored Ljubavi su suvišni. 

Bogojavljenje je pronošenje Božića po cijelome svijetu, a Božić je Ljubav. Divna li blagdana!

Danas "krstimo" vodu i kao takvu je nosimo u naše domove. Blagoslivljajmo tom vodom sve koji nam se nađu na životnom putu, sve koji pohode naše domove. Poškropimo posljednja počivališta naših vjernih pokojnika i operimo svoja srca od svega što ih udaljava od Ljubavi. One istinske Ljubavi koja se rađa u Božiću, a ostaje s nama zauvijek.

(Anita Plazibat)