Orahovo drvo - 3.list

on on . Posted in Orahovo drvo.

Krštenje Gospodinovo: posjet mjestu krštenja na rijeci Jordan

Krštenjem u Betaniji, s onu stranu rijeke Jordan, Isus prihvaća Očevu volju i započinje svoje poslanje. Kako sam imala priliku prošli mjesec boraviti u Jordanu, nezaobilazan je bio posjet upravo mjestu Kristova krštenja. Kada dodete na Baptism Site (Mjesto krštenja) platite ulaznicu i idete kombijem s vodičem prema samom lokalitetu. Bila sam sama, a oko mene su bili kršćani iz različitih dijelova svijeta: od Singapura do Brazila. 

Vodič je bio musliman koji je pričao mnoge zanimljive priče, a kako su svi bili u društvu, a ja sama, cijelo vrijeme sam se držala vodiča postavljajući mu mnoga pitanja. Ponosno ističe kako je tolerancija i suživot na tom prostoru između kršćana i muslimana oduvijek postojana. Govori kako oni kao muslimani priznaju Krista kao jednoga od najvećih proroka te da priznaju bezgrešno Marijino začeće, a ja mu objašnjavam kako nama Krist nije prorok, već živi i pravi Bog. On je utjelovljenje pratežnje za Bogom i da kao kršćani mi u Kristu dobivamo odgovore na sva pitanja. Netko će reći kako je suludo hrabro tako otvoreno i javno svjedočiti svoju vjeru, osobito na tim prostorima, no strah je uistinu suvišna emocija. Iskoristila sam priliku da mu kažem kako u našoj crkvi sv.Ante imamo na slici proroka Muhameda. Ostao je zatečen tom pričom za koju rijetki znaju, a ja sam htjela da zna koliko je kršćanstvo otvoreno te puno ljubavi i tolerancije. U ovom suludo ranjenom svijetu, svaka gesta, svaka priča i svaki, pa i najmanji čin tolerancije, budi nadu.

Saznala sam kako se kroz povijest tok rijeke Jordan znatno mijenjao i da na točnom mjestu Kristova krštenja rijeka sada uopće ne protiče što se može vidjeti i na slici. No, tek par minuta hoda dalje dolazimo do toka rijeke Jordan koja je prirodna, a ujedno i politička granica Izraela i Jordana. S obje strane granice uz mnoge hodočasnike vidjet ćete i mnoštvo naoružane vojske. Nalazimo se na Bliskom istoku gdje je politička situacija vječno napeta i olovni prizori poput vojske i policije s teškim naoružanjem su posvuda.

Iako je bio prosinac, vrijeme je bilo ugodno i, oni koji su to htjeli, mogli su se simbolično okupati u rijeci Jordan što su neki Rusi iz naše grupe i učinili.

Analogno Bibliji, smatra se da je mjesto Kristova krštenja upravo u današnjem Jordanu i kao takvo je jedno od najposjećenijih lokaliteta u zemlji.

No vratimo se na sam Isusov život. Naime, činom krštenja na rijeci Jordan je započeo Kristov javni život, njegovo javno djelovanje. Isus se nije trebao krstiti da mu se oprosti istočni grijeh. On je od začetka bio prepun Duha Svetoga. Njegova božanska osobnost je oduvijek s njim pa sve do vječnosti, sjedinjen s Ocem i Duhom Svetim. Uranjanjem u vodu kod krštenja od strane sv.Ivana Krstitelja na Jordanu, poistovjećuje se s grješnicima, simbolizira nastajanje nečeg novog što prije nije postojalo. Bog se izjednačuje s čovjekom kako bi mu bio blizak i pristupačan. Ta Kristova jednostavnost zapanjuje i osvaja, a ona potječe iz Njegove božanske osobnosti koja čovjeka i njegovo spasenje uvijek stavlja u središte. Krist se želi približiti svakome od nas i bira najneposrednije načine da nam bude blizak, da nam bude prijatelj.

Poći na jedno ovako uzvišeno mjesto, hodati prašnjavim krajolicima kuda je gazio Krist, naš Bog, uistinu je velika milost i velika radost. Moliti na mjestu gdje su sagrađene tolike crkve na ostacima starih crkava iz 5. stoljeća, veliki je dar. Usprkos vojsci sa svih strana i nesigurnom ambijentu i geopolitičkom okruženju, moram priznati kako sam ovdje osjetila beskrajan mir, onaj mir koji dolazi od Boga. Kao da su milosno odzvanjale one svesilne riječi s Kristova krštenja:

‘Ti si Sin moj, Ljubljeni! U tebi mi sva milina!’

I uistinu, vjerujem, kako smo svi ljubljena djeca Božja, trajno zbrinuta u božanskoj ljubavi, od našega začetka, a još potpunije od našega Krštenja.

(Anita Plazibat)