Orahovo drvo - 10. list - Božji odgovor je uvijek Ljubav

on Posted in Orahovo drvo.

Božji odgovor je uvijek Ljubav

Veliki je tjedan. Na svaku našu misao obješen je uteg olovne boli i teško se čovjek može istrgnuti osjećaju svoje ništavosti i malenosti. Teško je iz srca iscijediti misao koja bi bila dostojna cijene neprocjenjive koja je plaćena za nas. Za svakoga od nas.

U ovome tjednu kad smo razapeli Ljubav, kad smo čavlima na križ svoga osobnoga srama, okovali živoga Boga, svijet guta bol. Nadvila se nad našim srcima tama. Gusta, teška, olovna.

Koji čovjek ne bi plakao?

Teško je čovjeku razumjeti da je čak i u tome našem sramotnom činu Bog vidio priliku za savršen odgovor. Za Ljubav.

Što god bilo u pitanju, Božji odgovor je Ljubav.

U ovome tjednu, prizovimo u srce neke osobne nepravde koje smo učinili ili koje su nama učinjene. Sjetimo se s kakvim žučnim nastupom reagiramo na nepravdu i zlo koje nam se nanosi. Sve to stavimo u kontekst Isusove muke i križa pa se zapitajmo?! Kako ljubiti onoga koji nam je jučer klicao i pljeskao, a danas nas progoni i svo zlo svijeta obrušava na nas? Kako ljubiti onoga tko je po našoj dobronamjernoj duši prošetao u blatnjavim čizmicama zlih namjera? Kako, kako, kako? Kako ljubiti svoga neprijatelja?

Našim slabim, nedoraslim dušama, to se čini, ne samo nemoguće, već i glupo. To ranjava naš ego i želimo pokazati da možemo i znamo i mi uzvratiti udarac. Kao što je jedan mudar čovjek jednom rekao:”Oko za oko pa će cijeli svijet biti slijep.” 

Pogledajmo u raspetoga Isusa. U Njegove rane, izubijano tijelo. Pogledajmo u njegove dlanove koji su lomili kruh života i grlile naše nesavršenosti. Pogledajmo u Njegove ožednjele usne koje su riječju po kojoj je sve nastalo, blagoslivljale. Pogledajmo u Njegovo prečisto srce i slobodno zaplačimo. Tako ranjen, ostavljen i ponižen, on je molio Oca da nam oprosti. Znao je da ne znamo što činimo.

Što o nama reći? Nama je i Ljubav smetala pa smo je razapeli.

Hvala Ti, Isuse, što si raširivši svoje ranjene ruke na križu, i u najdubljoj patnji, pokazao da je upravo to savršena mjera Ljubavi. Potpuno se dati, bez uzmaka. Umrijeti da bismo mi živjeli.

Da. Što god bilo u pitanju, Božji odgovor je uvijek Ljubav!

(Piše: Anita Plazibat)