Sakrament ženidbe

on Posted in Župa.

Budući da je crkveni brak sakramenat, može ga primiti krštena osoba, koja je poučena u vjeri, te je primila i ostale sakramente inicijacije (pričest i krizmu).

U iznimnim slučajevima Crkva dopušta mješoviti brak između krštene i nekrštene osobe, ili pripadnika druge vjere, za što se traži oprost koji daje biskup, i uz obećanje kršćanskog odgoja djece. Ako je takav slučaj, župnika treba obavijestiti odmah kada se dogovara datum vjenčanja kako bi se moglo ishodovati potrebne dozvole.

Zaručnici također kod prvog susreta trebaju obavijestiti župnika ako je netko od njih već bio u kakvoj ženidbenoj vezi, ili ako postoji neka druga zapreka ili zabrana.

Ukoliko su zaručnici sklopili građanski brak prije crkvenog vjenčanja potrebno je dostaviti potvrdu o istome.

Prije sklapanja ženidbe mora biti sigurno da se ništa ne protivi njezinu valjanom i dopuštenom sklapanju.

Vjenčanje trebaju prijaviti zaručnici osobno (oboje) najmanje dva mjeseca unaprijed; tada će obaviti i prvi razgovor sa župnikom o ispunjenju uvjeta za sklapanje crkvenog braka.

Tečaj priprave za brak na nivou grada održava se u kripti crkve sv. Petra, u Karedrali sv. Duje te u Svetištu Gospe od otoka u Solinu prema rasporedu koji možete pogledati na stranici Splitsko-makarske nadbiskupije ili na oglasnoj ploči našeg samostana. Bez sudjelovanja na tečaju u ovoj crkvi nije moguće vjenčanje.

U skladu s ugovorima između Republike Hrvatske i Katoličke Crkve, crkveni brak vrijedi i za civilno područje, ako se izvrše potrebne predradnje.

MATIČNOM UREDU DOSTAVITI:

- osobnu iskaznicu

- fotokopije osobnih iskaznica jednog i drugog svjedoka. 

ŽUPNOM UREDU DOSTAVITI:

- krsni list za vjenčanje (s napomenom o slobodnom stanju; ne stariji od 6 mj.)

- potvrdu o krizmi (u slučaju da ista nije ubilježena u krsnom listu)

- dozvolu župnika stanovanja jednog od  zaručnika za vjenčanje izvan svoje župe (ako niste iz ove župe)

- potvrdu o sudjelovanju na tečaju priprave za brak.

- dva primjerka POTVRDE iz matičnog  ureda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku.

 

Kad ste obavili sve potrebne predradnje i pribavili gore navedene dokumente, iste treba donijeti i vjenčanje potvrditi u župnom uredu najmanje dva mjeseca prije vjenčanja kada se ispita postoje li uvjeti za valjanu i dopuštenu ženidbu. 

Molimo vas da nakon vjenčanja u crkvi ostanu samo s vama svjedoci, roditelji, braća i sestre, a ostali gosti da iziđu ispred crkve. Strogo je zabranjena upotreba pirotehničkih sredstava u crkvenom dvorištu gdje se nalazi mozaik posvećen sv. Anti. U slučaju upotrebe takvih sredstava koristite ulicu na izlazu prema parkiralištu.

Također molimo za pristojno oblačenje i vladanje u crkvi i oko nje.