Sakrament krštenja

on Posted in Župa.

Temelj sakramenta Krštenja nalazimo u otajstvu Isusa Krista koji se na početku svog javnog djelovanja dao krstiti (Mt 3. 13-17). Treba razlikovati Ivanovo krštenje koje je bilo priprava za dolazak Sina Božjega od Isusova cjelokupnog djelovanja koje se može smatrati  ustanovljenjem krštenja. On šalje svoje učenike: “Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca, Sina i Duha Svetoga, i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovijedio.

Krštenje je temelj cijelog kršćanskog života i vrata koja otvaraju pristup drugim sakramentima. Kad se radi o krštenju djece, ono predpsotavlja vjeru roditelja koji traže krštenje za svoje dijete. Oni se obvezuju dijete odgajati u vjeri kako bi živjelo prema Božjim zapovijedima: ljubilo Boga i svoga bližnjega kako nas je Krist poučio. Krštenje odrasle osobo predpostavlja vjeru primatelja koja se ostvaruje u prigodnoj pripravi za skaramente.

Treba biti svjestan kako po krštenju postajemo djeca Božja i toga dana se rađamo za vječnost. Zato je taj dan važniji od ostalih dana koji mi svečano slavimo: rođendana, punoljetnosti, godišnjica braka, školskih obljetnica i sl. Po krštenju dobivamo oproštenje svih grijeha do krštenja i brišu nam se posljedice istočnog grijeha.  Ipak ostaje čovjekova sklonost na grijeh koje smo svjesni i kojoj smo izloženi u svojoj slobodi. Po krštenju postajemo članovi Crkve a puno djelovanje u Crkvi ostvarujemo pristupom oltaru Gospodnjem po sakramentu Pričesti i darom Duha Svetoga kojeg primamo u zreloj dobi. U krštenju osoba dobiva neizbrisivi duhovni biljeg pripadnosti Kristu i njegovoj Crkvi. Zato se krštenje ne može ni ponoviti, ni poništiti!

Za krštenje djeteta treba se javiti 15 dana prije. Potrebno je donijeti fotokopiju izvoda iz matice rođenih, posvjedočenje za kumstvo i ako dolazite iz druge župe dozvolu za krštenje djeteta izvan vlastite župe. Kum na krštenju može biti osoba koja je primila krštenje i krizmu te treba imati navršenih 16 godina života. Ako osoba živi u braku treba biti crkveno vjenčana.

Krštenja u našoj crkvi su u redovitom terminu subotom u 11.30 sati ili iznimno po dogovoru.

Prijavnicu za krštenje možete preuzeti OVDJE!