Obilježavanje 800 godina od prvog franjevačkog samostana u Hrvatskoj

U spomen na dolazak svetog Frane u Trogir i gradnju prvog samostana franjevaca u Hrvatskoj prije 800 godina, u župi i crkvi Gospe od Anđela u Trogiru odvija se program proslave ovog povijesnog događaja.

Prvi franjevački samostan dao je podići sam sv. Franjo tijekom svog boravka u gradu Trogiru 1212. godine. Taj samostan, koji je izgrađen na mjestu današnje crkve Gospe od Anđela, prvi je franjevački samostan u Hrvatskoj te prvi uopće kojeg je sv. Franjo osnovao van Italije te ovo mjesto čini kolijevkom franjevačke prisutnosti u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Stoga, ne bez razloga, crkvu Gospe od Anđela u Trogiru zovu i „Hrvatskom porcijunkulom“, a što sve nas čini još više posebnima, ali i obveznima, da čuvamo i sačuvamo za buduće generacije uspomenu na dolazak svetog Franje u Trogir, podizanje prvog samostana i crkve Gospe od Anđela, kao i na ovu veliku obljetnicu koja se slavi.

Don Stipan Bodrožić, župnik župe Gospe od Anđela, detaljnije nam navodi program obilježavanja:

"Naša župa u suradnji s Hrvatskim institutom za povijest, Hrvatskim mariološkim institutom, Muzejem grada Trogira, Društvom za zaštitu kulturnih dobara Trogira „Radovan“ te Ogrankom Matice hrvatske u Trogiru organizira međunarodni znanstveni skup pod nazivom „OSAM STOLJEĆA ŠTOVANJA GOSPE OD ANĐELA I PRVOG FRANJEVAČKOG SAMOSTANA U TROGIRU“.

Međunarodni simpozij održat će se 18. i 19. listopada 2018. u Trogiru. Ovo je uistinu važan događaj što potvrđuje i dolazak brojnih uvaženih gostiju iz Hrvatske i inozemstva. Uz poznate i ugledne franjevce iz Rima i Asiza, iznimno smo počašćeni što će na simpozij doći i predsjednik Međunarodne papinske marijanske akademije iz Vatikana, izaslanik generalnog ministra reda franjevaca konventualaca iz Rima, Generalni postulator iz Rima, koji odobrava davanje relikvija našoj župi, provincijali franjevačkih provincija u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, saborski zastupnici, okolni gradonačelnici i načelnici te neki od predstavnika Republike Hrvatske u Europskom Parlamentu. Cijeli događaj organizira se pod visokim pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović! Uz visoko pokroviteljstvo Predsjednice Republike, koju također očekujemo na našoj proslavi, važnost ovih događaja prepoznali su i prihvatili pokroviteljstvo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo kulture te naša Splitsko-dalmatinska županija.

Osim predavanja brojnih predavača, tijekom simpozija ćemo u dvorištu naše župne crkve postaviti kip sv. Franje u prirodnoj veličini. Kao krunu ovog događaja, drugog ćemo dana, 19. listopada, navečer zajedno sa svim gostima i predavačima slaviti svetu misu tijekom koje će naša župa primiti relikvije sv. Franje Asiškog, što će biti trajni spomen na boravak dragog nam sveca u našem gradu, ali i trajna uspomena na cijeli ovaj događaj. Isto tako, ovom prigodom ćemo jednom spomen-pločom obilježiti da je u našoj župnoj crkvi pokopan Trogiranin Ivan Ćipiko, zadarski nadbiskup (+1504.). Kako su samostan i crkva više puta kroz svoju povijest bili rušeni, ne zna se gdje je točno nadbiskupov grob, ali se iz povijesnih izvora zna da je zatražio, što je i učinjeno, da ga se pokopa u Trogiru, u crkvi Gospe od Anđela. (...) Stoga vas ovom prigodom pozivamo da se odazovete na sva događanja, a na poseban način da budete dio svete mise i svjedočite još jednom povijesnom događaju..."

Pozivu na sudjelovanje u proslavi odazvala se i naša župna i franjevačka zajednica koja je u okviru priprave za proslavu sudjelovala na misnom slavlju 16.10.2018. u 18.00 sati, a kojeg je predvodio fra Ante Vučković uz koncelebraciju don Stipana Bodrožića i poljudskog župnika fra Tomislava Hrstića. Sv. Misu su pjesmom predvodili VIS "ABBA" te nakon mise održali i mali prigodni koncert uz nazočnost domaćih vjernika i petnaestak članova naše poljudske Franjevačke mladeži. Večer je zaključena ugodnim druženjem u ambijentu restorana - mlinice Pantan.

Kratki video s misnog slavlja te fotografije prenosimo sa Facebook stranice Župe Gospe od Anđela Trogir.