ODRŽANO JERIHONSKO BDIJENJE ZA SVETOST NEDJELJE

piše: Božena Grgić

U starohrvatskoj crkvici Sv. Trojice na Poljudu u Splitu, održano je od 1.-7. rujna 2018. god. tzv. Jerihonsko bdijenje, kao besprekidno danonoćno Euharistijsko klanjanje sa nakanom za svetost nedjelje u hrvatskoj katoličkoj obitelji.

Ujedno, cilj bdijenja je bila i svojevrsna duhovna priprava za održavanje III nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Solinu.

Svakodnevno, u večernjim terminima, slavila se je sveta Misa koju su nadahnutim homilijama predslavili: fra Josip Lucić, Fra Tomislav Batinić, fra Božo Vuleta, don Tomislav Ćubelić, fra Mate Puđa, don Ante Mateljan i fra Domagoj Runje.

Fra Božo Vuleta, jedan od glavnih pokretača saveza za neradnu nedjelju, posebno je istaknuo nedostatak zajedništva, kako u obitelji, Crkvi, tako i u društvu općenito, te je istaknuo misterij Presvetog Trojstva kao uzor svakog zajedništva.

Don Tomislav Ćubelić, povjerenik ureda za pastoral obitelji pri SM nadbiskupiji, govorio je o nedjelji kao danu Kristova Uskrsnuća i o činjenici da zbog toga zlu smeta nedjelja, smeta mu vjernik kad prelazi prag Kristove Crkve da bi se susreo sa Uskrslim Gospodinom i općenito, problem nastaje uvijek onda kad vjernik staje u obranu temeljnih Božjih postavki vezanih za život, brak i obitelj.

U tom smislu, fra Domagoj Runje je na svetoj Misi sa kojom je zaključeno bdijenje, govorio o Euharistiji koja je u Danu Gospodnjem ključna za život vjernika i Crkve općenito, bez obzira na nepovoljne izvanjske uvijete.

Zanimljivo je bilo, u jednoj od homilija, čut i izreku župnika arškog, sv. Ivana Marije Vianneya o nedjelji koja glasi: „ Ako želiš osiromašiti, radi nedjeljom!“

Ovo Jerihonsko bdijenje ostvareno je u organizaciji Molitvenog saveza legije Srca Isusova i Marijina i koordinacije štovatelja Božjeg Milosrđa SMN, uz domaćina župu Sv. Trojice.