12 krštenja u našoj župi

Nikad više dječjeg smijeha i plača nije se čulo u crkvi sv. Ante na Poljudu, jednoj od omiljenijih u Splitu.

To je potvrdilo nedjeljno zajedničko krštenje dvanaestero djece, čime su oborili vlastiti rekord, vjerojatno onaj gradski, pa i šire. Obred primanja tog prvog kršćanskog sakramenta, potpuno logično, potrajao je duže nego obično, no bebe su se dobro držale, kao i njihovi roditelji. U cijelom je događaju svakako bilo posebno i to što je većina obitelji iz drugih župa.

– Vjenčali smo se tu i želimo dalje obavljati sve sakramente u crkvi svetog Ante. Župnik je super, vjerojatno je svima simpatičan pa je zato nastala navala za krštenje kod njega. Stara crkva je predivna, još nam je bolje i veselije što nas je toliko mnogo. Možda će se današnji krštenici sresti kasnije u životu kad odrastu – kazala nam je Ivona Gavranić, majka dvomjesečne Nensi koja je jučer primila krštenje i postala dijete Božje, što je kasnije s bliskim osobama proslavljeno u jednom restoranu, kako to i obično biva.

U prepunom dvorištu poljudskog svetišta, gdje je vladao šušur kao da se sprema poveće vjenčanje zbog brojne rodbine i prijatelja sa svih uključenih strana, susreli smo i obitelj Baban.

– Inače živimo na Visokoj, ali meni je bila želja krstiti sina baš tu. Molim se svetom Anti, poslije četiri godine sam dobila njega, zavjetovala sam se. Uvijek volim tu doći i nekako me podsjeća na moje selo Krstatice – podijelila je s nama svoju radost i Irena Baban, mama malenog Matea.

Upravo su roditelji ti koji se krštenjem obvezuju dijete odgajati u vjeri kako bi živjelo prema Božjim zapovijedima.

– Župnik i svi fratri su divni, zbližili smo se, stvarno su drugačiji i posebni. Naša Mia ima četiri mjeseca, mislimo da je to najbolje vrijeme za krštenje. Shvaćamo kolika je to odgovornost i nastojat ćemo je odgojiti u kršćanskom duhu – ispričala nam je Nataša Ševo Ravlić, mlada majka kada je krstila svoje prvo dijete, a unučicu je u naručju držala baka Veronika, koja je također imala samo riječi hvale za Župu svete Trojice.

Sakrament krštenja ozbiljno je shvatila Ivana Lukin, Mijina kuma i dugogodišnja prijateljica obitelji, svjesna da kumstvom ulazi u duhovno srodstvo s djetetom i preuzima određene životne dužnosti.

– Veže nas prijateljstvo i ljubav. Bit ću druga Mijina mama. Velika je to odgovornost, osjećam se uzbuđeno i spremna sam za tu ulogu – kazala nam je kuma.

Jedinstveno je to bilo iskustvo ne samo za roditelje i kumove, već i za spomenutog fra Tomislava Hrstića, župnika koji je uspješno obavio veliki obred krštenja čak 12 djece, međusobno potpuno nepovezane.

– Pitao sam malo svoje kolege svećenike i nikada nisu imali toliko djece zajedno okupljene odjednom. Subotom i nedjeljom imamo krštenja u dva termina, mi to zapišemo i obavljamo pripreme. Ovo je ispalo spontano i ugodno, nikome nije smetalo – rekao nam je simpatični svećenik za kojega svi imaju riječi hvale.

Sakrament krštenja su primili Mateo Baban, Nensi Gavranić, Adrian Goić, Ana i Ivan Jeličić, Roko Marušić, Vedran Mešin, Lena Palaversić, Nicole Raič, Sara Strize i Mirta Videtić.

Rečeno nam je kako su franjevci s Poljuda uvijek dostupni vjernicima i spremni pomoći, a predivan ambijent višestoljetne crkve svakako je dodatan plus. Zanimalo nas je kako župnik objašnjava njihovu popularnost.

– Mislim da ih privlači svetište svetog Ante, roditelji ovdje daju svoje zavjete tom svecu, a naše je vanjsko svetište uvijek otvoreno. Znaju nam dolaziti mladi po noći paliti svijeće, pomoliti se u miru i tišini. Poslije odu kući ispunjeni, bude im lakše, a da mi to mi kao svećenici i ne vidimo – mišljenja je fra Tomislav, dodavši kako na ruku roditeljima i svima koji se tu odlučuju primiti i druge sakramente, sigurno ide i veliko besplatno parkiralište te obližnji restorani u koje se poslije ide.

Primijetio je i kako se osjete posljedice rađanja sve manje djece, nekada je prosjek za pričest bio 60 djece, a sada ih je upola manje, što i nije čudno jer svake godine nestane po nekoliko razreda prvašića.

– Najviše se poslije pričesti i krizme vidi koliko mladih ostaje povezano s Crkvom. Jedno je doći na krštenje i obećati da se preuzimaju odgovornosti i briga za odgoj djece u vjeri, a drugo je kada to roditelj stvarno živi pa djeca to vide i u njima imaju primjer. To dijete ne može ostati imuno na te prave geste roditelja – poručio je župnik, kojega raduje kada na svete mise dolaze cijele obitelji s djecom, što je običaj u toj župi koja ove godine slavi 50 godina svog djelovanja.

PIŠE ANA KROLO

FOTO TOM DUBRAVEC / CROPIX

Preneseno sa http://misija.slobodnadalmacija.hr/urbi-et-orbi/clanak/id/33282/U-crkvi-sv-Ante-na-Poljudu-zajedno-krsteno-rekordnih-12-djece