Jerihonsko bdijenje 2017.

U crkvici Sv.Trojice na Poljudu, 1.6.2017. započinje 7 dnevno tzv. Jerihonsko bdijenje na spomen 7.lipnja 879.godine. Ovo molitveno bdijenje, neprekidno euharistijsko klanjanje od 1.-7.lipnja, ima za cilj posvijestiti hrvatsku povijest, od njenih početaka do današnjih dana,kako bi iz te perspektive lakše dobili odgovor na pitanje kako izići iz duboke krize u kojoj se danas nalazi hrvatski narod.

Naime, papa Ivan VIII u pismu datiranom na gore navedeni datum, blagoslivlje kneza Branimira i njegov narod, kojim činom prema tadašnjem međunarodnom pravu, a u skladu sa njegovim pravom priznavanja zakonitosti vlasti i vladara, priznaje Branimira zakonitim vladarom, a Hrvatsku nezavisnom državom. Ovo pismo,uz još četiri upućena hrvatskom narodu,nalazi se u registru pisama pape Ivana VIII raznim evropskim vladarima i crkvenim dostojanstvenicima tog vremena i čuva se u Bibliotheca Apostolica Vaticana kao jedna od najvećih dragocijenosti.

Ova činjenica je izuzetno važna da se danas ponovno aktualizira isključivo zbog teških podjela koje su danas prisutne u hrvatskom nacionalnom biću po pitanju nastanka hrvatske države, a koje se temelje isključivo na novijoj hrvatskoj povijesti. Tako prijepori o početku hrvatske države 1941. god., 1945. ili pak 1991. dobivaju potpuno drugu dimenziju.

Inače, prve službene veze Hrvata sa Svetom Stolicom datiraju još iz 641.god. kako je zapisano u poznatoj knjizi"Liber pontificalis" rimskih papa. Svi ovi događaji posebno su se slavili prije 40-tak godina kao proslava 13 stoljeća kršćanstva u Hrvata (Solin 1976.,Nin 1979. i M.Bistrica 1984.).

Nakana samog bdijenja,osim gore navedenog,je molitva za jedinstvo i slogu hrvatskog naroda kako bi sve one duhovne i materijalne plodove,sada već 14.stoljetne teške i bolne povijesti,sačuvali za buduće naraštaje.

U tom smislu,za iste nakane, manja grupa hodočasnika uputiti će se 2.lipnja pješice od Solina do Crkve hrvatskih mučenika u Udbini, kako bi i tim činom skrenula pažnju vjerničkog puka,ali i svih ljudi dobre volje,na sve one znane i neznane mučenike koji su na ovim prostorima,kroz cijelu hrvatsku povijest,dali svoj život u obranu svoga doma i domovine.

U CHM u Udbini Sv.misu će slaviti 7.lipnja u 15,30 sati,gospičko-senjski bisup u miru mons. Mile Bogović.

Svete mise u crkvici Sv.Trojice slaviti će se od 1.-6.lipnja svakodnevno u 20 sati,a završna Sv. Misa biti će 7.lipnja, kao i u Udbini, u 15,30 sati.